Test és Egészségkúltúra

"problémák azért adódnak, hogy megoldjuk"
 

 Csehné Váradi Mária
                                                                                                                                              AVIVA módszer oktató,  Etka jóga oktató 
                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                          
MENÜ

Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia szinte már népbetegség  úgy férfiak, mint nők körében. Sajnos nemtől és kortól függetlenül sok ember szenved ebben a betegségben. Az inkontinencia tüneteinek intim jellege miatt nem, vagy nehezen  beszélnek róla az érintettek, ezért a titokban tartott betegségek körébe tartozik. Az inkontinenciában szenvedők közül nagyon sokan sohasem fordulnak orvoshoz. Szégyenlik a tüneteiket, igyekeznek eltitkolni problémájukat gyakran még a közvetlen családtagjaik előtt is. Ha viszont az emberek titokban tartják a problémát, akkor a súlyossága csak növekszik és egyre nehezebb lesz vele együtt élni a mindennapokban.

Az inkontinencia tünetei mögött többféle ok állhat, lehet szervi rendellenesség, a test helytelen használata, izmok renyhesége, záróizmok elégtelen működése,  műtéti sérülés, csont felépítése,  hormonműködési zavar, vérkeringési elégtelenség, helytelen életmód, mozgáshiány, stressz, központi idegrendszer működési zavara.


Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.


Inkontinencia orvosi szemszögből

Az inkontinencia széklet, vagy vizelet visszatartási probléma. Ha a páciens problémájával szakorvoshoz fordul, több lehetőség is kínálkozik baja kezelésére. A szakvizsgálatokat a rendelőben, a laboratóriumban vagy kórházban végzik el. A kezelési mód függ az inkontinencia típusától, a súlyosságától és a kialakulás hátterében álló állapottól/ betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség. Az orvosi kezelés kulcsa a megfelelő diagnózis felállítása.


Négy nagy kezelési mód közül lehet választani, mégpedig a viselkedésterápia( életmód változtatás, medencefenék izmainak erősítése különböző típusú tornagyakorlatokkal), a gyógyszeres terápia ( antikolinerg szerek, triciklusos antidepresszénsok, antibiotikumok, egyéb gyógyszerek), a gyógyászati segédeszközök alkalmazása ( pesszárium, Húgycső tampon, inkontinencia betétek), illetve a műtéti terápia közül ( hüvelyi műtétek, hólyagnyak felfüggesztés, elektrostimuláció, szalagplasztikák).


Inkontinencia alternatív szemszögből

A kismedencei izomerősítő tornagyakorlatokkal megelőzhető az inkontinencia kialakulása, illetve egyes esetekben jó hatással kezelhető, megszüntethető a már kialakult eset.
Tornával visszaépítjük a húgyhólyagot rögzítő, függesztő és támasztó izomrendszer hibátlan és kiegyensúlyozott működését.


Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.


Az inkontinencia bizonyos eseteiben nem mutatható ki szervi elváltozás. Ezeknél az ok lelki, és a tünet szervi működészavar. Az ilyenfajta jelenségeket nevezzük pszichoszomatikusnak. Ilyenkor a szerv úgy működik, mintha beteg lenne. A kismedencei terület különösen érzékeny és fogékony a pszichés stressz hatásokra, mert az emberi élet intim szférájával van szoros kapcsolatban. Pszichés okok sokfélék lehetnek: elfojtott tudattalan érzések, indulatok, szorongások (különösen s szexualitással, az anyaszereppel, a férfiszereppel kapcsolatos szorongások). Ha ezek a pszichés ingerek nagyon intenzívek, illetve tartósan fennállnak, akkor a kismedencei izmok átmeneti vagy tartós feszültségét váltják ki és tartják fenn. Az izmok feszült állapota gátolja a hajszálerekben keringő vér szabad áramlását.

 

A gyakorlatok hatása

Az inkontinencia gyakorlatokat korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek ajánljuk! Sohasem késő elkezdeni, mert az izmok állapota még idős korban is javítható. Megelőzés céljából bárki alkalmazhatja az inkontinencia tornát

 • Alkalmas a bevizeléses panaszok egyes fajtájának megelőzésére.
 • Javítja az aranyerek állapotát.
 • Meggátolja a méh előreesés kialakulását.
 • Legmegfelelőbb izomtréning a kismedence működészavarának a helyreállítására.
 • A megerősített jól működő kismedencei izomzat kedvező feltételeket biztosít az operációk utáni felgyógyuláshoz.
 • Áldásos hatással van a kismedencei torna a várandósokra (a gátkörnyéki izmok edzését már jóval szülés előtt ajánlatos megkezdeni) és az újdonsült anyukákra.
 • Torna segíti a kismedencei izmok ellazítását, oxigénnel történő ellátását és a mérgek eltávozását.
 • Megfelelő vérellátás,  és keringés javítja a szervek működését.
 • Megszünhetnek az alhasi  fájdalmak, vérzési zavarok, görcsök.
 • Jobb lesz a fizikai erőnlét és közérzet.
 • Javul a nemi szervek vérellátása eredményeképpen javul a működésük, ezért javulnak az életkörülmények, csökkennek az inkontinencia okozta feszültségek.
 • Lazító gyakorlatok.

 

Szeretne azonnali megoldást az Önt érintő problémákra?

Az inkontinencia az AVIVA Módszerrel javítható vagy megszüntethető,-valójában egy tornagyakorlat sorozat.

Az Aviva torna elsajátítása egy "4 órás foglalkozás"-on való részvétellel kezdődik.

Ez után vehet részt gyakorló órákon a cél eléréséig, ill. a teljes begyakorlottság megszerzéséig.

Válasszon időpontot és helyszínt a " 4 órás foglalkozás"-hoz.

 

 

 

Kattintson ide és töltse ki az oldal alján lévő jelentkezési űrlapot !

 

 

 

Asztali nézet