Test és Egészségkúltúra

"problémák azért adódnak, hogy megoldjuk"
 

 Csehné Váradi Mária
                                                                                                                                              AVIVA módszer oktató,  Etka jóga oktató 
                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                          
MENÜ

 

 Aviva módszer tornagyakorlatok hatása

 

Menstruáció

1.  Meghozzák a menstruációt, akármilyen okból eredő késés esetén.


2.  Meghozzák a menstruációt egy előre ütemezett dátumra, a nõ akarata szerint, ezért ezeket a gyakorlatokat úgy értelmezhetjük, hogy egy plusz segítség a meglévő óvszerekhez. Tapasztalatom szerint egyes asszonyoknak az a legkedvezőbb, ha a menstruáció hétvégére esik. Mások ugyanakkor a szexuális élet miatt azt kívánják, hogy csak nehogy hétvégére essen.

 

3.  Hatékonyak menstruációmentesség esetén, amikor a menstruáció nem jelenik meg hónapok vagy éveken át, esetleg még soha nem volt, habár a kamaszkor már régen elmúlt. 20-32 éves nők, olyanok, akik egész életükben még nem menstruáltak, megkaphatják életük első menstruációját ezeknek a gyakorlatoknak a segítségével (A nõ életének első menstruációját szokták prímér menstruációnak nevezni.) Olyan nők, akiknek 13-14 éven át kimaradt a menstruációjuk, hat héten belül menstruálnak a gyakorlatok hatására.

 

4.  Csökken a menstruáció napjainak száma 5-7 napról 2-4 napra vagy akiknél 10-14 napig tartott, 5-6 napra. Az asszonyok szeretik ezt az időtartamot három napra beállítani.

 

5.  Fájdalomcsökkentő hatással lehet a menstruációt megelőző fájdalom esetén. Néhány nappal a várható menstruáció előtt kell elvégezni a gyakorlatokat. Ha a fájdalmak folytatódnak, ajánlatos a gyakorlatokat a menstruáció alatt is végezni, de sokkal kíméletesebben.

 

Változó kori problémák 

Jó hatással vannak a  változó kor problémájára. A menopauza 45-55 éves korig tart, amikor a menstruáció elmarad, vagy rendszertelenül jön meg. A gyakorlatok még ebben az esetben is meghozhatják a menstruációt. De a cél ebben a korban nem az, hogy néhány hónapra, vagy évre meghozzuk a menstruációt, hanem, hogy könnyíteni tudjunk ennek a kornak a tünetein. Ügyeljünk az általános, helyes vérkeringésre, a nemi szervek rugalmasságára, a hüvely és a belső szervek szöveteinek a ruganyosságára és megerősítésére, amelyek ebben a korban hajlamosak lesüllyedni és tágulni. Ez a tünet zavarólag hat a párok nemi életében is.

 

Meddőség

1.  Segítenek meddőség esetén. Sok esetben, amikor a nõ soha nem tudott megtermékenyülni, ez a módszer segítségével még 40-4 1 éves korában is megszüli egészséges gyermekét.

 

2.  Megnyitja az elzáródott petevezetéket.

 

Hormonális túlsúly, hormonzavar

Megszabadít a túlsúlytól, amikor a súlytöbblet oka a menstruáció hiánya, azaz hormonzavar. A tapasztalatok szerint a gyakorlatok súlyvesztést eredményeznek. 2-5 kg-ot havonta.Helyreállítják hormonegyensúlyt.

 

Szülés után

A nem szüléssel kapcsolatos tejkiválasztás (galactorrhea) a gyakorlatok eredményeként nagyon rövid időn belül megszűnik. Fontos azt megjegyezni, hogy a gyakorlatok menstruációt hozhatnak a szülés után, a szoptatási időszakban is, de érdekes, hogy ilyen esetekben a tejkiválasztás nem szűnik meg.

 

Stressz és depresszió

Hatásosak stresszes és depressziós helyzetekben is és ebben az esetben ajánlott mindkét nemnek (!). Az emberek stresszes időszakban (pl. tesztek,  vizsgák előtt) nem szükséges, hogy szedjenek serkentő tablettákat, vagy kávét  igyanak literszámra, mert ezek a gyakorlatok éberséget, erőteljességet és jó hangulatot eredményeznek

 

 

Asztali nézet